Hem » Opinion » Krönikor » Ungsvenskarna: Sjukvården måste också vårdas

Ungsvenskarna: Sjukvården måste också vårdas

image_pdfimage_print

För inte länge sedan stängdes BB i Sollefteå, något som har bidragit till omfattande debatter kring den svenska sjukvårdens (samt välfärdsstatens) verkliga tillstånd. Ungsvenskarnas utskott för vård och omsorgspolitik har, likt Läkarförbundet och flera andra organisationer, varnat för att läget är illa och att framtiden inte ser lovande ut med dagens politik. Detta baseras inte på spekulationer eller ideologiska önskningar, utan på fakta angående äldreomsorg, primärvården, antal vårdplatser, personalbrist och det ständiga förfallet av arbetsmoralen hos den personal som ändock tappert fortsätter att kämpa på.

För Sollefteå blev inte lösningen att man tog lån, att man flyttade pengar från andra områden, att man anpassade servicen, lösningen blev att man skulle ta kurser i bilförlossning. Bilförlossning är inte något önskvärt, mycket kan gå fel vid även låg-risk förlossningar. Det är något man borde sträva för att undvika som pesten, inte något som man accepterar genom att inte göra allt för att förhindra. Det är något som borde ske vid yttersta undantag, särskilt i Sverige, ett utvecklat land från första världen. Patienterna från Sollefteå hänvisas till andra mottagningar, emellertid får Örnsköldsvik och Sundsvall, som kommer att ta emot dessa, inga extra resurser.

Samtidigt finns det ett annat Sverige som inte lider av sådana svårigheter. Ett Sverige som alltid har pengar och som alltid klarar av utmaningarna. Migrationssverige finner alltid ett sätt att fortsätta driva sin politik ad absurdum. Många gånger har det sagts att vi önskat oss att den politiska viljan för att fortsätta med nästintill obegränsad migration fanns hos dem som sköter vår vård.

Kulturdoulor, det ganska nya konceptet, för att ge bättre vård för invandrarkvinnor är något som växer. Bortsett från integrationspolitiska problem av att fortsätta ge stöd till existensen av parallella kulturer i Sverige, så finner vi det oansvarigt att lägga resurser i form av utbildning och extra personal på något som inte är väsentligt. Sverige har 27 platser i hela landet för intensivbarnavård, vilket gör att barn i vissa fall måste skickas till andra länder för att vårdas. Där vill vi att investeringarna ska ske istället, inte på andra kulturer och byggnader i andra länder.

Vi vill att Sverige ska erbjuda sin bästa service inom vården. Det är helt oförklarbart att man investerar hundratusentals dagligen för att hyra ett kryssningsfartyg där invandrare ska bo medan vår barnpsykiatri har cirka 150 platser i hela Sverige. Det är vansinne att man skickar bidrag till diktaturer utomlands, när våra egna äldre dör i kylan, i köerna och i sina hem på grund av bristande välfärd.

Vi vill förbättra Sveriges konkurrenskraft för att attrahera mer personal till landet, öka stödet för primärvården för att förbättra invånarnas hälsa, skapa fler sjukhusplatser i samtliga specialiteter, ge bättre stöd till ungdomarna som väljer sin utbildning inom vården, ge bättre stöd till ungdomarna som börjar sin karriär inom vården och ha en bra marginal i systemet så att vi kan vara säkra vid eventuella katastrofer/epidemier.

Varje gång någon dör för att vården inte prioriteras är ett svek mot Sverige och det svenska folket. Med hänsyn till det är vi beredda att upplyfta svensk vård till den nivån som är värdig våra höga skatter och Sveriges hårt arbetande medborgare.

 

Vård- och Omsorgspolitiska Utskottet, Ungsvenskarna
Dirceu Cavalcanti Rigoni – Talesperson
Beatrice Åström – Medlem
Jacqueline Maly – Medlem