Hem » Partinytt » SD Stockholms stad storsatsar mot tiggeriet i kampanj

SD Stockholms stad storsatsar mot tiggeriet i kampanj

image_pdfimage_print

Under natten till måndagen tapetserades tunnelbanestationen Östermalmstorg med ett viktigt budskap från Sverigedemokraterna – Sveriges enda oppositionsparti. Partiet ber turister och besökare i Stockholm om ursäkt för hur staden och landet ser ut, med avseende på det organiserade tiggeriet. Kampanjen står SD Stockholms stad för, med hjälp av partiets kommunikationsavdelning.

Sthlm kampanj tiggeri 4

Följande text sitter i taket ovanför rulltrappan:

Sthlm 1
Sthlm 2
Sthlm 3
Sthlm 4
11831553_1627140464228585_1396070414_o
Sthlm 6
Sthlm 7
Sthlm 8
Sthlm 9

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein säger till SD-Kuriren att man valde ut just Östermalmstorg då det är en starkt trafikerad station under hela dygnet, med både turister och nattklubbsbesökare.

Tiggerifrågan var för ett år sedan tabu, nu är alla partier plötsligt överens om att det förekommer organiserat tiggeri. Vi tycker att det är viktigt att visa att vi fortsätter att driva frågan, att den inte får glömmas bort, säger Joakim Wallerstein.

Det är första gången i partiets historia som man har en kampanj på engelska. Joakim Wallerstein förklarar att Stockholm och andra svenska städer har förändrats i och med tiggeriet. För oss som bor i landet blir förändringen snabbt normaliserad, men för den som besöker Sverige med några års mellanrum blir det väldigt påtagligt att något hänt. Som svensk skäms man lite när turister kommer hit och ser hur det ser ut, och detta är tänkt som en ursäkt för den tråkiga bilden man kan få av Sverige. Samtidigt berättar SD här att man är medvetna om problemet och att det kommer att lösa sig.

Under natten till tisdagen vandaliserades reklamen och affischer revs ned från väggarna. Vittnen på plats säger att minst två personer fördes bort från stationen av polis. Uppgifterna om vandaliseringen kom inte som någon överraskning för partiet, men trots det är det anmärkningsvärt att övergrepp på yttrandefriheten möts med så ljumma reaktioner från övriga samhället.