Hem » Nyheter » Mattias Karlsson svarar på kritik om påstådd säkerhetsrisk

Mattias Karlsson svarar på kritik om påstådd säkerhetsrisk

image_pdfimage_print

I olika medier kan man för tillfället läsa att Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson kräver svar av Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson angående den uppmärksammade f.d. anställde tjänstemannen Igor Putilov. Mattias Karlsson har skrivit en utförlig förklaring till hur han ser på detta, och SD-Kuriren publicerar den här.

Mot bakgrund av mediernas spekulationer kring att en f.d. anställd på vårt kansli skall ha skrivit debattartiklar under pseudonym och köpt ett hus uppseendeväckande billigt, så meddelade Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson under gårdagen att han vid onsdagens gruppledarmöte med talmannen ämnar ställa mig till svars för vad han insinuerar är passivitet och bristande säkerhetsrutiner hos SD. Min kommentar till detta är följande:

1. Det är på intet sätt klarlagt att vår f.d. anställde har begått något brott eller utgjort ett säkerhetshot mot någon överhuvudtaget. I nuläget är det endast insinuationer och spekulationer som har anförts för att styrka detta.

2. Ingenting pekar i nuläget på att SD skall ha brutit mot gällande lagar och regler gällande bakgrundskontrollen av den f.d. anställde tjänstemannen. Vi bad bland annat Säpo att göra en kontroll av den aktuelle personen innan han anställdes och där uppdagades mig veterligen ingenting som talade för att anställningen borde ha stoppats.

3. Centerpartiets nyväckta vurm för stärkta säkerhetsrutiner i riksdagen är naturligtvis både rörande och glädjande. Jag kan bara beklaga att vi inte sett ett spår av detta engagemang tidigare. SD väckte under många år, vid upprepade tillfällen, frågan om behovet av stärkt säkerhet i Riksdagen, men fick då inte stöd från något annat parti. Inte heller från Centerpartiet. Det var först efter den senaste vågen av terrorattentat i Europa som de övriga partierna gav efter. För inte särskilt länge sedan var vi i SD också ensamma om att anse att riksdagen borde ändra sitt regelverk så att personer som arbetar för tidskrifter som förespråkar våld och som motarbetar demokratin fortsättningsvis inte ska jämställas med andra journalister och därmed inte heller erbjudas möjlighet att ha kontor inne i riksdagshuset. Inget annat parti tyckte att detta var nödvändigt. Inte heller Centerpartiet. Jag utgår dock ifrån att Centerpartiets nyväckta vurm för säkerhetsfrågor innebär att man kommer att stödja liknande förslag ifrån oss i framtiden.

4. Jag vet efter mina år i arbetsmarknadsutskottet att Centerpartiet inte tycker att det här med arbetares rättigheter är särskilt viktigt. Seriösa och laglydiga arbetsgivare måste dock följa den lagstiftning som finns på området och såvitt jag förstår denna lagstiftning är inte mediespekulationer kring att någon köpt ett hus uppseendeväckande billigt en saklig och juridiskt hållbar grund för uppsägning. Det är åtminstone någonting som måste utredas seriöst innan en sådan åtgärd vidtas. SD hade således inte kunnat agera snabbare eller på ett annat sätt än vad vi gjort.

5. En pikant liten detalj i sammanhanget är att det var Sveriges radio som först basunerade ut Centerpartiets kritik mot SD. Det pikanta består i att den aktuelle f.d. tjänstemannen hade varit anställd på just Sveriges radio innan han blev anställd hos oss, så uppenbarligen klarade han Sveriges radios säkerhetskontroller också.

Mattias Karlsson, gruppledare i Riksdagen för Sverigedemokraterna