Hem » Uppmärksammar » M och SD – ett möjligt regeringsalternativ

M och SD – ett möjligt regeringsalternativ

image_pdfimage_print

Sedan riksdagsvalet i september 2014 har det hänt en hel del på den politiska arenan i Sverige. I takt med att Sverigedemokraternas opinionssiffror blivit allt starkare har flera av de andra partierna reviderat sina politiska ståndpunkter gång efter gång. I allt fler frågor kan vi se hur andra partier anpassar sig efter Sverigedemokraternas politik samt den verklighet som det svenska folket genomlever.

Många av de frågor som Sverigedemokraterna lyft under flera år, och som av de andra partierna har kallats rasistiska och ogenomförbara, är idag verklighet. Om partierna innan valet 2014 tävlade om vem som kunde hålla sina hjärtan och Sveriges gränser allra mest öppna, så är situationen idag den rakt motsatta. Idag tävlar såväl Socialdemokrater som Moderater om vilket parti som ska framstå som mest invandringskritiskt.

Även om det är positivt att flera av de andra partierna nu intresserar sig för att diskutera invandringens nivåer så finns dock fortfarande all anledning till oro. Regeringens åtgärder för att minska invandringen kommer alldeles för sent och är alldeles för klent tilltagna. Sveriges system fortsätter att pressas allt hårdare. Myndigheter, kommuner och landsting klarar inte längre av att hantera den situation de står inför.

Det är uppenbart att Sveriges statsminister och nuvarande regering är oförmögen att leda landet. Sverigedemokraterna har därför, vid ett flertal tillfällen, försökt att mana allianspartierna till att göra gemensam sak i att få till ett nyval. Dessvärre har den så kallade oppositionen hittills inte visat något som helst intresse av det.

Den tidigare så sammansvetsade Alliansen visar nu istället på allt större splittring. Framförallt gäller det just väljarnas viktigaste fråga – migrationspolitiken. Medan Moderaterna vill skärpa invandringspolitiken ytterligare, och därmed närma sig SD ännu mer, vill Centern och Liberalerna gå åt andra hållet.

I slutet av januari kunde vi höra hur Annie Lööf satte press på Moderaterna i frågan om invandringspolitiken. I Agenda meddelade hon att Moderaterna kommer bli tvungna att anpassa sig efter Centerpartiets migrationspolitik om ett samarbete dem sinsemellan ska kunna fungera.

Samtidigt som splittringen blir allt djupare inom Alliansen så ökar också pressen på den moderata ledningen från internt håll om att påbörja ett samarbete med Sverigedemokraterna. Under Reinfeldt-eran har det inte varit någon tvekan om att migrationspolitiken satt käppar i hjulen för ett samarbete, men nu när denna mur håller på att rivas finns ingen anledning till att inte föra seriösa samtal.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har flera områden där partierna står varandra nära. Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt skriver i Metro den 22 januari: ”Vår bedömning är att M:s mer ansvarsfulla inriktning gör att en kompromiss är möjlig. Båda våra partier har också varit kritiska mot flera av regeringens kraftiga skattehöjningar som slår särskilt hårt mot jobben, tillväxten och mot landsbygden. Kan vi dessutom få se satsningar på försvaret, på rättsväsendet, på energin och kärnkraften, på de offentliganställda samt på de fattigaste pensionärerna, så är vi väldigt nära en uppgörelse.”

Mikael Strömberg
Redaktör SD-Kuriren