Hem » Partinytt » Insändare: Nu laddar vi för kommande år!

Insändare: Nu laddar vi för kommande år!

image_pdfimage_print

Inget år är det andra likt i politiken, men för Sverigedemokraternas del måste ändå riksdagsåret 2014-15 vara oöverträffat, i alla fall hittills. Valrörelsen, valframgången, Jimmies frånvaro, Mattias Karlssons fantastiska inhopp, Decemberöverenskommelsen och nu sjumilakliv i opinionsundersökningarna. Politiken har hela året roterat kring vårt parti och vi kan anta att på tolv månader har minst var tionde väljare tagit steget och börjat betrakta SD som sitt favoritparti, alltså oräknat dem som redan stödde partiet för ett år sedan.

Det krävs både kunskaper och en god portion intellektuell integritet för att trotsa samhällets auktoriteter och ta steget över till SD-sidan, men när man väl bytt sida så känner man sig hemma. Det är därför jag brukar säga att Sverigedemokraterna har de bästa anhängarna, som redan har gjort upp med etablissemangets pekpinnar. Det aktuella väljarstödet bör alltså ligga runt 20 procent eller högre, vilket garanterat gör oss till en nyckelspelare i svensk politik efter nästa val. Därmed har vi på kort tid fått en helt ny situation i svensk politik.

Även för mig personligen blev det ett omvälvande år. Från vägs ände på min akademiska karriär studsade jag plötsligt, från oktober förra hösten, till ett arbete som politiskt sakkunnig på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Som politiskt intresserad var det ungefär som att plötsligt kliva in i handlingen i en intressant bok eller TV-serie, med the good guys dessutom. Jag har min hemvist i gruppen som arbetar med miljö- och jordbruksfrågor, men verksamhetsfältet har blivit lite bredare med tiden.

Jag har i efterhand förstått att det blev ”turbulent” på tjänstemannasidan efter valet 2010, när organisationen i praktiken skulle installera sig själv från scratch. Även situationen efter valet i september 2014 kan ju beskrivas som en så kallad utmaning när bortåt hälften av tjänstemännen blev riksdagsledamöter, samtidigt som organisationen i praktiken skulle fördubblas. Det vore fel att säga att det har varit helt friktionsfritt och vi är inte färdiga, men min uppfattning är att vi har kommit en god bit på väg med att bygga upp en professionell organisation.

Jag vill gärna framhålla den sammanhållning och laganda som genomsyrar arbetet och den goda stämningen bland tjänstemän och ledamöter. Visst kan man någon gång få för sig att det är som vilken arbetsplats som helst, men vi vet alla att detta är allvar. Vi är Sveriges kvarvarande oppositionskraft sedan regeringen och Alliansen ingick sin maktkartell i december förra året och vi håller av allt att döma på att blir Sveriges största parti.

Under året som gått har jag av och till hört från politiska motståndare att Sverigedemokraterna håller på att falla samman, att väljarna snart sviker, att väljarstödet i alla fall har nått sitt tak. Låt dem fantisera. Jag kan framföra en (för dem) dålig nyhet. Vi lär fortsätta att öka tills politiken förändras på riktigt. Och i och med att sjuklövern fortsätter att göra allting fel som svar på att SD har 25 procent inom räckhåll börjar jag så smått tro på 30 procent. Av dessa borde minst hälften vara hardcore kärnväljare, så jag säger ”lycka till” med att försöka bli av med oss.

Dagens journalistkår kommer aldrig någonsin bli våra vänner. Listan på pressetiska övertramp mot SD är oändlig och den blir längre för varje dag, men ändå kan jag säga att något har hänt under året som har gått. Många borgerliga ledarskribenter går som katten kring het gröt när det kommer till SD som parti, men i väsentliga avseenden bekräftar de våra problemformuleringar. Detta är helt nytt. Vi ser också en viss tillnyktring på flera nyhetsredaktioner, i dagarna skildrade självaste SVT islamiseringen av förorterna. Enligt vissa blev det censurerat, men bara det faktum att inslaget gjordes och sändes tyder på ett trendbrott.

Dessutom har tiden kommit då vi själva har möjlighet att skriva vår egen historia. Ingen kan längre ignorera vårt perspektiv på politiken, ingen mediekanal med minsta anspråk på att vara seriös kan agera megafon åt våra motståndare utan att låta oss gå i svaromål. Därmed kommer den nidbild som fortfarande råder på många håll bli allt svårare att upprätthålla, vilket vi också ser i opinionsundersökningarna.

Riksdagsåret 2014-15 kommer att gå till historien som året då Sverigedemokraterna klev fram i opinionen och lade grunden till att bli en bred folkrörelse. Just bredden är väsentlig. Jag har aldrig förstått varför unga män med uppförsbacke i livet liksom skulle vara mindre viktiga än andra, men dagens sverigedemokratiska rörelse är numera väl representerad bland kvinnor och män, unga och gamla och bland människor med olika bakgrund.

Därmed går vi in i riksdagsåret 2015-16. Något säger mig att det inte kommer att bli mindre omvälvande.

Tomas Brandberg
Politiskt sakkunnig SD