Hem » Ledare » En ny folkrörelse formerar sig

En ny folkrörelse formerar sig

image_pdfimage_print

Många aktiva Sverigedemokrater firade första maj med att visa upp sig i vita jackor, dela ut flygblad och skapa kontakt med väljarna. Stämningen var god och jag hör många berätta om en alltmer positiv eller åtminstone nyfiken attityd från folk på gatan. Jag kan lova att rädslan lyser ur ledande socialdemokraters ögon när de ser detta. Enligt en SIFO-undersökning från förra året har Sverigedemokraterna större stöd än Socialdemokraterna bland arbetare, detta utifrån ett uppskattat sammanlagt väljarstöd på 18 procent, vilket idag förmodligen är i underkant. Vittnesmål från byggarbetsplatser gör gällande att ”alla” där numera sympatiserar med SD.

Vi kan analysera hur Socialdemokraterna och LO bemöter denna utmaning. LO driver sedan i höstas en dyr kampanj mot SD där man ägnar sig åt grova lögner och brunmålning av sina meningsmotståndare. Just dessa ständiga anspelningar på nazismen verkar vara Löfvens favoritargument så fort han inte har något annat att komma med, det vill säga så fort han talar med en sverigedemokrat. Argumenten tryter. Och då vet han förmodligen mycket väl att SD varken tolererar nazism eller antisemitism bland sina anhängare. Det är mer än man kan säga om Stefan Löfvens koalitionspartner Miljöpartiet, där före detta bostadsminister Mehmet Kaplan tyckte det var helt i sin ordning att jämföra Israel med 30-talet i Tyskland.

Vi kan fundera över vilken situation socialdemokraterna har försatt sig i. Nu ska man alltså hantera det faktum att en kvarts miljon asylmigranter har nått Sverige på två år, detta medan kraven på arbetsmarknaden skärps. Löfvens recept är att 5000 ”beredskapsjobb” till avtalsenliga löner ska kommenderas fram på fyra år.

Wow. Tell me more. Dessa artificiella jobb, som helt finansieras med offentliga medel, skulle alltså sysselsätta ungefär tre procent av dem som anlände bara under 2015. Tell me more …

I ärlighetens namn skulle detta nu bara vara en del av ett större pussel. Ja men var är då resten av pusslet? Det jag ser är minskade RUT-avdrag och höjda skatter i kommuner och landsting, vilket kommer att radera ut många arbeten i den privata sektorn. Och vad händer när alla så kallade satsningar inte längre kan finansieras med högkonjunktur, lån och minskat bistånd?

Medan samhället dras isär och högavlönade socialdemokrater och LO-chefer alltmer fjärmar sig från sina gräsrötter kan man påminna om att en ny folkrörelse håller på att formera sig. Sverigedemokraternas medlemsantal växer och partiet blir allt bredare. Glöm ”vågmästare” och ”stödparti”, nästa steg i utvecklingen är ”regeringsalternativ”.

Det är en rörelse som engagerar vanligt folk – män och kvinnor, unga och gamla. Jag tillstår att jag själv har akademisk bakgrund och är ”medelklass” ut i fingerspetsarna, men jag skulle ha mycket svårt att stå för något av de andra partiernas politik. De har dessutom skämt ut sig genom att ge helt obegripliga budskap de senaste åren, en analys jag delar med många andra.

Sverigedemokraterna står för mycket av det som de andra partierna i praktiken har övergett. Att Sverige ska bevara den svenska modellen och bestå som nationalstat. Vi ska ha en industri där hjulen snurrar, landsbygden ska utvecklas – inte avvecklas – och infrastruktur över hela landet ska fungera. Vi ska återigen ha en skola i världsklass och vi ska arbeta för att bevara och utveckla vår välfärd.

Men vi sjunger inte ”upp till kamp”. Sådana melodier överlåter vi till socialdemokratin och övriga vänstern, vars förstamajtåg ser ut att bli kortare för varje år …

 

Tomas Brandberg
Politiskt sakkunnig