Hem » Opinion » Krönikor » Clinton, Trump och de bedrövliga

Clinton, Trump och de bedrövliga

image_pdfimage_print

I valrörelsen inför det amerikanska presidentvalet gick det stundtals hett till. I sociala medier har det varit svårt att undgå hur vänner och bekanta ställt sig till de olika kandidaterna och partierna. Själv har jag också släkt, vänner och bekanta i USA, och särskilt en av dem har gjort sin röst hörd på Facebook. Han är relativt ung, homosexuell, av latinamerikanskt ursprung och bor i Florida. Han är demokrat och röstade förstås på Hillary Clinton.

I ett särskilt uppmärksammat uttalande sade Mrs. Clinton att en stor del av Donald Trumps väljare är, bland annat, deplorable. Detta översätts till svenska med bedrövliga, sorgliga eller beklagliga. Efter uttalandet tog en del Trump-väljare detta ord till sig och började kalla sig själva i grupp för just The Deplorable – De Bedrövliga. Min amerikanske vän skrev häromveckan ett upprört inlägg på Facebook om just detta fenomen. Han frågade sig hur människor kan använda detta ord om sig själva, dessutom med uppenbar stolthet, och undrade om de inte förstod vad ordet betydde. Jag orkade inte just då skriva en förklaring till honom på engelska, men hans indignerade fråga stannade kvar hos mig.

Jag förstår nämligen precis den grupp människor som tar till sig uttrycket och använder det om sig själva. Självklart vill ingen se sig själv som bedrövlig, men det är inte heller det dessa människor gör. De använder uttrycket för att distansera sig ytterligare från Mrs. Clinton och det etablissemang av liberaler som hon anses företräda. Man tar makten över beskrivningen av sin identitet – Mrs. Clinton och det Demokratiska partiet må ha en nedlåtande syn på republikaner och i synnerhet på Mr. Trumps väljare, men dessa bryr sig inte ett dugg om det.

Det enda Hillary Clinton åstadkom med sitt uttalande var att lägga ytterligare avstånd mellan sig själv och de väljare som lutade åt att rösta republikanskt. Attacken på Trump-väljarna blev ännu ett bevis för den världsbild som Donald Trump vill etablera, den där Hillary Clinton företräder ett traditionellt etablissemang som ser ner på vanligt folk, medan Mr. Trump själv företräder de vanliga människornas intressen. Den grupp av människor som benämndes bedrövliga blev alltmer sammansvetsade inför den gemensamma fienden.

Denna psykologiska mekanism kan vara värd att beakta för svenska politiker i kommande valrörelser.