Hem » Partinytt » Avgörande vägval för SDU

Avgörande vägval för SDU

image_pdfimage_print

Nu till helgen den 11-13 september, samlas SDU till en kongress som kommer att avgöra förbundets framtid. Valet står mellan två kandidater. Den ena representerar den gamla SDU-ledningen som genom åren drivit en konfliktlinje gentemot Sverigedemokraterna och tydligt tagit ställning mot partilinjen i såväl ideologiska som kommunikativa frågor. Den andra består av nya krafter som har förutsättningar att återupprätta relationerna mellan förbundet och partiet.

I spetsen för den gamla ledningen står Gustav Kasselstrand och William Hahne som bägge uteslöts ur Sverigedemokraterna i våras. De ställer inte upp för omval utan har istället valt att lyfta fram Jessica Ohlson som sin kandidat.

Alla som funnits och verkat nära den gamla SDU-ledningen har inte drivits av en vilja att radikalisera partiet. Partistyrelsen gjorde i våras bedömningen att fem personer, Hahne och Kasselstrand inräknat, utan tvivel drivs av andra ideologiska utgångspunkter än de Sverigedemokraternas landsdagar antagit. Det var därför partistyrelsen landade i slutsatsen att de inte längre kunde företräda Sverigedemokraterna.

När en enig partistyrelse beslutade att utesluta Gustav Kasselstrand på de grunder som presenterats, valde Jessica Ohlson att gå till angrepp i media och anklaga partiledningen för allt från maktmissbruk till att vara lögnaktig. Det är denna partiledning Jessica Ohlson nu låtsas att hon har goda förutsättningar att samarbeta med.

I våras gjorde partistyrelsen en viktig insats för att säkerställa att Sverigedemokraterna förblir ett demokratiskt, socialkonservativt parti för hela Sverige. Jessica Ohlson anser att vi i stället borde ha tillåtit personer som inte delar våra grundläggande värderingar att fortsätta verka som höga företrädare.

Så sent som i våras var Jessica Ohlson mycket tydlig med att hon inte ansåg att socialkonservatism, demokrati och öppen svenskhet borde ingå i SDU:s idéprogram. Men nu, förmodligen efter att ha gjort analysen att SDU:s medlemmar vill ha ideologisk tydlighet och samarbete med moderpartiet, har hon blivit tvungen att backa på den punkten. Det är för lite och för sent för att vara trovärdigt.

I den intervju med Jimmie Åkesson som vår partitidning SD-Kuriren presenterade i augusti, konstaterar Åkesson klart och tydligt att det inte finns någon framtid med SDU om Jessica Ohlson skulle gå segrande ur ordförandestriden. Jag delar den uppfattningen.

Bakom Jessica Ohlson kommer Gustav Kasselstrand att finnas med ett mentorskap. Konfliktlinjen mot partiet kommer att fortsätta. Om Jessica Ohlson blir vald till förbundsordförande kommer jag att kalla henne till ett möte med mig och övriga partiledningen. Syftet kommer att vara att planera hur våra bägge organisationer på ett städat och strukturerat sätt kan gå skilda vägar.

Varje person i SDU behöver förstå att man tar ställning innan och under kongressen, inte efteråt. Att stödja den gamla SDU-ledningens förslag är att stödja den konfliktlinje som leder till att Sverigedemokraterna kommer att behöva omorganisera sin ungdomsverksamhet.

Richard Jomshof
Partisekreterare (SD)